Září, měsíc vína

Pokud zimní měsíce jsou určeny milovníkům zabijaček, tak září je oblíbený měsíc milovníků vína. Pro vinaře je to naopak měsíc nejnáročnější. Nejenže se dokončují sklizně, ale připravuje se také vinobraní, které má úspěšné sklizně oslavit. U nás se po celé republice těchto svátků koná mnoho, a to právě během měsíců září a říjen. Jsou to události, kde burčák je bezedný a víno teče proudem. Z tolika možností netřeba vybírat pouze jednu. Přeci jen se říká, že člověk by měl vypít tolik burčáku, kolik má krve. A to není na jeden večer :)

 

Oslavy sklizně vinné révy vznikly na Moravě, kde se dnes pořádají téměř v každé vesnici. Každá taková událost nenabízí pouze jídlo a bohaté hody, ale i rozmanitý program, vystoupení různých kapel, muzikantů, divadel. Konají se i aktivity pro děti a vzdělávací diskuze – samozřejmě o vínu. Naštěstí pro Čechy, vinobraní už není moravskou výsadou a můžete se zúčastnit mnoha takových událostí i mimo vinařský kraj, dokonce i v hlavním městě. Vzhledem k tomu, že vinařská kultura se i v naší zemi každým rokem rozvíjí a maličkými kroky snižuje náskok bezkonkurenčního piva, získávají oslavy vinné révy na oblíbenosti.

 

Navzdory tomu, že vinobraní není jen o burčáku, je to jedna z věcí, která by tam neměla chybět. A jak se vlastně takový burčák vyrábí a co to vůbec je?

 

Burčák je nápoj, který je vlastě takovým mezikrokem při výrobě vína. Díky své cukernatosti většinou chutná i nevinařům, jelikož svou chutí i vzhledem se podobá spíše ovocné šťávě. Celý proces začíná oddělením stopek od bobulí tak, aby se nepoškodily pecičky, které by burčáku dodaly nahořklou chuť. Ještě před samotným procesem lisování a kvašení se jemně rozmačkané hrozny nechají uležet, aby pustily vlastní šťávu. I přestože má burčák více fází, ten pravý se pije v momentě, kdy dosáhne optimálního poměru cukru a alkoholu 50/50, což je většinou po hlavní fázi kvašení, která trvá zpravidla jen desítky minut. Mimo to, že dobře chutná, má burčák v malém množství blahodárný vliv na cévní systém a funkci srdce, sliznice, trávícího ústrojí a nervové soustavy.

 

My pro vás každoročně připravujeme Vinobraní Herink v areálu Stodoly Herink ve spolupráci s obcí Herink, kde o zábavu je vždy postaráno a žádná skleničky nezůstane nikdy prázdná. Postará se o to náš burčák, vyráběný ve vinařství Réva Rakvice, jehož hrozny si ale u nás na Herinku sami pěstujeme a vlastnoručně sbíráme.

Kdo nerad burčák, po uvítací sklence u vstupu se může přesunout rovnou ke stánku s našimi víny. Ale nebojte, nezapomínáme ani na pivaři a děti :)

No a kromě tekuté zábavy v doprovodu muziky se můžete těšit i na soutěž o hodnotné ceny z našeho sortimentu a vystoupení brazilské bubenické skupiny Tam Tam Batucada.

Vystoupení kapel na letošním Vinobraní Herink 🎤🤩

15:15 - 1. bubnování TamTam Batucada
16:45 - 2. bubnování TamTam Batucada

17:00 - Jambox Trio